Hälsa i en kopp

energi, hälsa, Meditera , , ,

Jo, du gissade rätt, det är te jag menar. Svart, vitt, grönt, så rött och alla örtteer. Vi svenskar förbrukar nästan ett halvt kilo per person och år. Konsumtionen ökar stadigt och det har flera orsaker, men framför allt är kopplingen till hälsan ett viktigt skäl.

Själv är jag nog uppe i ett par kilo om året, minst. Jag använder många olika sorters te. Inte bara av hälsoskäl utan för att jag tycker det är gott. Annars är både svart, vitt och grönt te rikt på skyddsämnen, antioxidanter, och all forskning visar på goda hälsoeffekter. De kan också bidra till lägre kolesterolbildning och blodtryck. Studier visar också på skydd mot hjärt-kärlsjukdom och eventuellt cancer. Te är uppiggande och ökar dopaminbildning i hjärnan – något som får oss på gott humör.

Även grönt och vitt står högt upp på min önskelista. Av det gröna är min favorit Matcha, det gröna pulverteet. Där använder man pulvret och silar inte bort något. Matcha innehåller därför 10 gånger mer antioxidanter än ett vanligt grönt te. Smakar till och med underbart mjukt och är fantastiskt i en Chai Latte. Det sägs att mjölk i grönt te fördärvar smaken, men inte i just Matcha, tycker jag. Annars använder jag aldrig mjölk i te. Inte i någon sort. För länge sen när jag drack påste kunde det hända, men att hälla mjölk i fina, aromatiska, handplockade lösviktsteer är nästan oförlåtligt. Som att hälla mjölk i vin.

Så glöm inte att njuta när du dricker ditt goda nybryggda te. Smaka dig fram tills du hittar just dina tesorter. Det gäller alla sorter, särskilt som utbudet är så stort. Örtteerna också. Där är valmöjligheterna enorma. Där kan du välja vad du tycker om, bland många olika smaker. Eller du väljer efter verkan. Det finns också de som kombinerar verkan och supergod smak.

Svart dricker jag själv någon gång ibland istället för kaffe för att pigga upp. Då helst ett kraftigt Darjeling te. Tänk på att svart te blir godast om du häller på kokande vatten och sedan låter det dra minst 3 minuter. För grönt och vitt te högst 75 – 80 grader, annars kan det bli beskt. Beskt kan det bli också om du låter det dra mer än 3 minuter, men då innehåller det också mer antioxidanter. Godast blir teet om man brygger det i en kanna som förvärmts med varmt färskt vatten, som inte redan har kokat upp. Noga det där. Men det är riktigt så. Om antioxidanterna är viktigast för dig, tänk på att vitt te har dubbelt så mycket som det gröna.

För rooibos, mate och andra örtteer är temperaturen inte så noga. Där brukar jag också låta teet dra upp till 10 minuter för att få med så mycket nyttigheter som möjligt. Om du väljer ett ört te för hälsans skull är det bra att få råd i en Hälsokostaffär. För svart, vitt och grönt älskar jag själv att besöka en “riktig” te-affär, där de kan berätta om olika sorter.

Och glöm inte den magiska kraften i te. Det började användas som medicin i Kina redan på 300-talet. Sades att det gladde själen och stärkte viljan. Buddhistprästerna drack te före sina långa meditationer och Taoisterna påstod att te var en del av livselexiret. Jag återkommer under vintern med inlägg om magiska teceremonier.

Med ljus och kärlek över en god kopp te, från LAURA